söndag 19 april 2015

Franska filmfestivalen

I början av maj förra året fick vi på en mailfråga svaret av Olivier Guerpillon att Franska Filmfestivalen var inställd. "--- men vi får hoppas att festivalen kan återuppstå senare i ett annat format." Mot bakgrund av det här nedslående beskedet för ett år sedan blev vi glatt överraskade när vi fick Laura Pertuys meddelande i början av april att programmet nu var klart för Franska Filmfestivalen den 15 till 19 april 2015!

Under fyra dagar såg vi fyra filmer, fyra mycket olikartade filmer, men gemensamt för alla fyra var att de var mycket bra och sevärda. Filmerna var också intressanta och lärorika kring de tider och händelser som skildrades.

Vi började med att se David Oelhoffens täta och intensiva skildring från Algeriet-kriget 1954, Loin des hommes, baserad på novellmaterial av Camus. Existentialismen manifesterad på film, som Ági konstaterade när vi kom ut från biografen efter en stor filmupplevelse.

Den andra filmen som vi såg var den schweiziska filmen Les grandes ondes (À l´ouest). Visningen inleddes av den schweiziske ambassadören. Filmen utspelar sig i april 1974 när ett schweiziskt radioteam hamnar mitt i den portugisiska Nejlikerevolutionen. Mycket sevärd, helt realistisk 70-talsframtoning, t o m i filmens färger.


Nästa film var Fidelio, l´odyssée d´Alice, regisserad av Lucie Borleteau, som medverkade vid visningen och berättade om tillkomsten av filmen. En mycket bra och delvis nästan dokumentär skildring av livet på ett handelsfartyg, där Alice är maskinist, d v s hanterar motorerna.

Till sist återsåg vi våra favoriter från Marseille i Robert Guédiguians senaste film Au fil d´Ariane. Som alltid med Guédiguian och alla hans favoritskådespeare en mänsklig och varm skildring av levande människor i Marseille.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar